Hoppa till innehåll
Hem » Måleritips & Inredning för DIY! » Stockholms Fasader: En Oändlig Mångfald av Färg & Historia

Stockholms Fasader: En Oändlig Mångfald av Färg & Historia

    Stockholms fasader utgör inte bara en stadssiluett för lokalpatrioter utan lockar även internationella besökare med sina varierade och färgstarka ansikten. De många kalkputsade och kalkfärgade fasaderna i Stockholm är unika i världen, inte bara för sin mängd utan också för sin mångfald.

    Kalkfärg har dominerat Stockholm sedan medeltiden och fortsätter att prägla stadsbilden. Många renoveringar har ändå försökt bevara de gamla färgerna, och vid moderna renoveringar genomförs undersökningar för att återställa fasaden till sitt ursprungliga skick. Denna omsorg sträcker sig även till exklusiva byggnader som Stockholms Slott, där pågående renoveringar återskapar den historiska fasadens färgprakt.

    När det kommer till målning av kalkputs krävs kalkäkta pigment. Arkitekter från 1600-talet och framåt använde jordfärger som ockra, umbra, och terra, importerade från Italien och Frankrike, samt inhemska pigment som kimrök och järnoxid. Gul ockra har särskilt spelat en avgörande roll i Stockholms färgsättning och importerades i stor mängd, vilket resulterade i nyanser som guldockra, ljusockra och mörkockra.

    Stadsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. spelade en nyckelroll i att ge Stockholm dess karakteristiska utseende. Efter en resa till Frankrike önskade han att Stockholms hus skulle efterlikna de gula sandstenshusen han sett där. Kungligt stöd och uppmaningen att måla husen gula ledde till att stora delar av staden antog olika nyanser av gult, en tradition som fortfarande lever kvar.

    Färgtrender har naturligtvis förändrats genom åren, vilket resulterat i ett rikt utbud av färger i staden, från blekgult till rödbrunt och koboltblått. Tillsammans med röda och svarta plåttak skapar detta en fantastisk visuell symfoni som fascinerar alla som tar sig tid att upptäcka Stockholms fasader och tak.

    Under sextiotalet var det dock mindre nogräknat när det gällde färgval under renoveringar, och plastfärger gjorde sitt intåg. Idag strävar man vid renoveringar efter att återställa fasaderna till sitt ursprungliga skick. Stadens fasader, både på flerbostadshus och villor, skyddas av detaljplaner, och bygglov krävs för att ändra färgen på en fasad. Denna omsorg om färgsättningen återspeglar inte bara respekten för stadens historia utan även en medvetenhet om hur färger påverkar stadsmiljön.